Antoine van Staveren

Antoine van Staveren Aan de Academie voor Eclectische Psychotherapie (SETH) te Utrecht volgde Antoine van Staveren de post-hbo beroepsopleiding eclectische hypnotherapie/psychotherapie. Een opleidingsorganisatie op het gebied van psychische en psychosociale hulpverlening met een NEN-EN-ISO 9001 kwalificering. Hierop volgde een specialisatie in TunesiŽ met betrekking tot Fibromyalgie bij de Post Graduate "Centartium."

In 2003 rondde hij de opleiding Mentaal Emotieve Training af bij Instituut IMET. Een vernieuwende specialisatie voor eet-, angst-, dwang- en identiteitsstoornissen. Instituut EszenzZ begeleidt mensen met bijvoorbeeld BED, anorexia en boulimia. Elders op deze site wordt daar in detail op ingegaan. Hij vindt het belangrijk om niet alleen de klacht maar juist de oorzaak te benaderen. Zijn ervaring is tevens dat indien je als persoon verandert, je gedrag mee verandert. Daarom wordt er altijd naar de totale persoon gekeken. In eerste instantie vindt er een uitvoerig gesprek plaats waarbij je alle voor de leergang belangrijke informatie weergeeft. Naar aanleiding van de hulpvraag worden er individuele doelstellingen geformuleerd, en samen met jou wordt vervolgens de opbouw van de leergang besproken. Het is belangrijk dat je eerst met je klacht bij de huisarts bent geweest, en die bezoekfrequentie indien nodig ook blijft continueren.

De laatste jaren concentreert Antoine zich in de Contemplatieve of Boeddhistische Psychologie. Integratie met de eclectische psychotherapie bleek effectief. Ook blijken nieuwe methodes zoals Zentherapie een waardevolle aanvulling te zijn.

Antoine werd geÔnspireerd door verschillende spirituele leraren en stromingen zoals Tantra en Advaita Vedanta. Zijn individuele ervaringen hieromtrent, mede opgedaan tijdens zijn verblijf in India, kunnen gezien worden als een levenshouding die in de begeleiding zonder expliciet overtuigende ideeŽn naar de cliŽnt toe verbredend kan werken. Een ziens- en zijnswijze die dan ook na de begeleidingsperiode door de cliŽnt als groei- en ontwikkelingsproces verder kan worden toegepast. Hij ervaart dit als van belang, daar het werken aan 'jezelf' tijdens de leergang vaak voor verandering en groei zorgt. Vervolgens dient zich hierna regelmatig een nieuwe fase aan. In deze situatie kunnen mogelijkheden worden gecreŽerd om indien gewenst de 'individuele groei' in een ruimere vorm van bewustzijn zelf voort te zetten. Introspectie is hierbij het uitgangspunt, met als doel zelfsturing en gedragsveranderingen. Zo wordt het wellicht duidelijk dat de combinatie van alle op deze site vermelde invalshoeken kunnen leiden tot vernieuwende effectieve leergangen. Leergangen met een doelgericht resultaat, namelijk om het vanuit je ware Zelf te bewerkstelligen. Als Hoog Sensitief Persoon (HSP) werkt Antoine merendeels met Hoog Sensitieve Personen. De individuele leergangen zijn daardoor zeer geschikt voor HSP's om uiteindelijk te kunnen leven met een opmerkingsbegaafdheid in een 'Laag Sensitieve Maatschappij'.

Antoine verzorgt ook de leergang 'HSP begeleider' voor psychologen en (psycho-)therapeuten en schrijft artikelen voor diverse bladen.

Op 12 september 2011 verscheen zijn boek 'Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid'. In september 2014 zijn tweede boek "Hartsverhalen voor iedere HSP' (met inspirerende krachtkaarten). Antoine geeft op aanvraag lezingen in heel Nederland.

Wil je op de hoogte gehouden worden m.b.t. de leergang 'hsp begeleider', satsangs of overige lezingen en workshops welke in de toekomst op steeds meer plaatsen in Nederland worden gegeven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief welke enkele keren per jaar verschijnt.

Wat zijn individuele leergangen?

Instituut EszenzZ werkt met individuele leergangen op basis van creatieve educatie. We komen allemaal wel eens gevoelens en aspecten in onszelf tegen die ongewenst zijn, maar die we geleerd hebben vanuit onze opvoeding. Hetgeen we innerlijk zuiver voelen is dat wat we innerlijk echt willen maar dat wil niet zeggen dat we dat ook doen. Hoe geef ik vorm aan dat wat ik niet geleerd heb maar wat wel geleefd wil worden? We zitten vaak gevangen in ideeŽn en oude patronen evenals in meningen en overtuigingen. Binnen de individuele leergangen richten we de aandacht op dat wat nodig is voor de vormgeving aan je eigen creatieve educatie. We zien iedereen als gelijken en geven niet de voorkeur om anderen in zogenaamde bekende 'hokjes' te plaatsen. Daarom spreken we niet van 'patiŽnten' of 'cliŽnten' maar ben je een 'student' op zoek naar dat wat je vanuit je eigen beleving echt bent. Dat kan een boeiende reis zijn. Onze gereedschappen helpen je bouwen aan je eigen ontworpen zandkasteel. Je gaat het dus zelf doen en het wordt je eigen creatie. Je zal begrijpen dat het zand eerst gezeefd dient te worden..

De begeleider helpt je bij het zuiveren/transformeren van je probleem of klacht. Want dat is vaak de aanleiding om een dergelijke leergang te starten. Uiteraard krijgt iedere deelnemer een studiemap mee inclusief theoretisch en praktisch huiswerk.

Situaties van vroeger zijn merendeels oorzakelijk voor dat wat je nu belemmert om werkelijk vanuit je essentie te zijn wie je bent. En dat kan van alles zijn. Zo zal kennis opdoen een belangrijk onderdeel zijn gedurende de leergang. Echter geen eindeloze gesprekken maar ook juist doen en ervaren. Want vergeet niet: Kennis + Doen = Weten!

De paraplu boven de leergangen is de boeddhistische (ook wel contemplatieve) psychologie. De leergang is op zichzelf geen therapievorm. Geen overtuigende filosofieŽn maar we plukken wel graag vruchten die gezond zijn. Deze combinatie met westerse zienswijzen blijkt effectief. We gaan er hierbij vanuit dat er geen 'goed' of 'slecht' is. Geen 'positief' of 'negatief' etc. Het IS, en meer niet.. Zo is acceptatie eerder voor de hand liggend en kunnen we met een ander perspectief naar anderen en bovenal ook naar onszelf gaan kijken. Dus zonder oordeel. Dit vermengd met andere benaderingen naar jou toe als 'totale persoon' zorgt voor verandering van je klachten. Want wij gaan er vanuit dat als jŪj verandert je klachten mee veranderen. En dat blijkt ook zo te zijn. Onze mensgerichte leergangen worden veelal als bijzonder en vernieuwend ervaren daar er een scala aan mogelijkheden en diversiteit wordt aangeboden. Deze mogelijkheden worden aandachtig gebruikt om je doelstellingen te bereiken. Uiteraard kunnen de leergangen niet standaard worden weergegeven of uitgelegd omdat iedereen (gelukkig) anders is. Vandaar dat we je de mogelijkheid bieden een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek aan te gaan. Hieruit volgt vanzelfsprekend meer informatie.

Om je een indruk te geven hoe een individuele leergang inhoudelijk is voor Hoog Sensitieve Personen geven we je alvast een indruk:

De individuele leergang 'Leven met Hooggevoeligheid' is individueel en gericht op de persoon zelf. Er is geen ťťn HSP hetzelfde! Vandaar dat onderstaande voorbeelden mogelijkheden zijn en een indicatie geven voor wat toepasselijk zou kunnen zijn voor een persoon. Kennisoverdracht is een onmisbare factor binnen de leergang en er zijn verschillende mogelijkheden hierin uitvoerbaar vanuit diverse disciplines om een stukje zelfstudie te verwezenlijken. Een dergelijk leergang is dus wat anders dan 'hsp therapie'. Binnen de leergang wordt uitvoerig ingegaan op denk (mind) problemen en je omgang hiermee inclusief de daaraan gekoppelde emoties. Hebben we misschien wel invloed op het proces wat denken heet? Veel denken leidt onherroepelijk tot vermoeidheid. Hoe ga je daarmee om? Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden als HSP? Kan ik die bij mezelf ontdekken? Een vraagstelling die je tijdens de leergang zeker zal tegenkomen. Volgens een heel nieuwe eigen methode leer je jezelf effectief planning en structuur aanbrengen in je bezigheden. Dat geldt voor alle bezigheden, zowel privť als op het werk. Geen to do lijsten meer of nog meer verplichte herinneringen in je hoofd bewarenÖ Een ander voorbeeld is effectieve communicatie. Hoe vertel ik mijn eigen mening of idee vanuit mijn gevoel als het voor mij lastig is om te communiceren en is het voor mij werkelijk zo belangrijk om zo met anderen bezig te zijn? De rode draad binnen de leergang is dat er geen goed of fout bestaat (contemplatieve/boeddhistische psychologie). Je kunt het de volgende keer anders doen door vanuit jezelf te handelen i.p.v. je letterlijk 'in-te-leven' in de ander. Het leren maken van keuzes die dan goed voor je voelen, hier en nu belevingen en bewustwording is een logisch onderdeel van de leergang.

Persoonlijke situaties die in je leven zijn voorgevallen en de mogelijke lasten die je hiervan in het heden ondervindt komen ook ruimschoots aan bod om je uiteindelijke doelen te bereiken. Ook je kwaliteiten om je sensitiviteit te gebruiken worden dan meer helder als de mist is opgetrokkenÖ Ook leer je een specifieke en effectieve methode waarin je stap voor stap minder geraakt zal worden door de prikkels van buitenaf. Je leert meer vanuit je centrum te ervaren en te zijn. Onze ervaring laat zien dat er een groot verschil bestaat tussen Hoog Sensitiviteit en Hoog Sentimentaliteit. Uiteindelijk is het de bedoeling de sensitiviteit die je herkent te creŽren en vorm te geven. Hierbij zal je merken dat er ook minder hechting ontstaat voor dat wat rondom je is. Zo leer je de verschillen tussen deze twee in jezelf te herkennen. 'Als je de wereld ziet, ben jij er niet,' is een mooie affirmatie die in het kort de last van een HSP vertaalt. Deze specifieke methode die we Binnenwereld-Buitenwereld methode noemen (een meer effectieve uitbreiding op Mindfulness), zorgt voor het aanleggen van je eigen basis, je eigen centrum om van daaruit kracht, creativiteit en warmte te zijnÖ Je leert niet zozeer technieken, maar je ontdekt en wordt je eigen levenshouding.

Dit is een kort voorbeeld van een individuele leergang voor Hoog Sensitieve Personen.

Vergelijkbaar zijn er individuele leergangen voor bijvoorbeeld eetstoornissen, fibromyalgie en diegenen die 'op zoek zijn naar zichzelf' in algemene zin. Informeer voor verdere informatie betreffende je specifieke situatie.

Gemiddeld genomen zijn de bezoekfrequenties 1 x per twee weken daar de praktische kant ook moet worden toegepast in het dagelijks leven. Het voordeel is dat het ook kostenbesparend is zodat de leergangen voor vrijwel iedereen toegankelijk zijn.

Voor therapeuten bestaat er de leergang 'HSP Begeleider' welke twee maal per kalenderjaar wordt gegeven. Ben je therapeut en wil je hier meer over weten? Kijk eens in de rubriek de Training.

Wil je een vrijblijvend (gratis) individueel kennismakingsgesprek?

Wil je meer weten over onze individuele leergang? Kijk dan op de pagina 'begeleiding'. We hebben regelmatig kennismakingsmiddagen waarbij je volgens afspraak een individueel en vrijblijvend gesprek krijgt. Hierin wordt de individuele leergang verder toegelicht en kun je al je vragen stellen. Tevens verkrijgen wij meer informatie betreffende je specifieke situatie.

De eerstvolgende kennismakingsmiddag is op: dinsdagmiddag 31 oktober 2017.

Neem voor een afspraak telefonisch contact met ons op (ook voor eventuele andere data mogelijkheden): 

0227-608959.

Je bent van harte welkom!

Voor wie?

Over het algemeen kunnen de individuele leergangen ingezet worden voor de volgende klachten:

 • Omgaan met spanningen (nervositeit, angsten en fobieŽn)
 • Omgaan met stress en stress situaties (werk, familie e.a. situaties)
 • Burnout
 • ADHD
 • CVS/ME
 • Gilles de la Tourette
 • Verwerken van een trauma
 • Afleren van ongewenst gedrag
 • Oplossen van slaapproblemen (slapeloosheid)
 • Faalangst en andere angsten (bijvoorbeeld examenvrees)
 • Negatief zelfbeeld en vergroten van zelfvertrouwen
 • HSP (Hoog Sensitieve Personen), Hoe maak ik gebruik van mijn kwaliteiten als HSP? Hoe ga ik met mijn hooggevoeligheid om in mijn leven?
 • Neerslachtigheid en depressiviteit
 • Eetstoornissen zoals anorexia, boulimia en BED, dwangstoornissen, rituelen en identiteitsstoornissen.
 • Hyperventilatie
 • Oplossen van seksuele problemen
 • Opheffen of verzachten van diverse lichamelijke klachten
 • Werken aan relatie(s) en effectieve communicatie
 • Opheffen of verzachten van pijn (reuma, fibromyalgie, migraine enz.)
 • Verbeteren van concentratie en geheugen (studie-, werk-, sportprestatie)
 • Algehele denkproblematiek
 • Trainen van lichamelijke en sociale vaardigheden
 • Inzicht(en) krijgen in de eigen 'persoonlijkheid' en mogelijkheden; 'Bewust Zijn in het Hier en Nu'

Verzekeraars

Indien een aanvullende module is afgesloten (alternatieve geneeswijzen) in de zorgverzekering, kom je veelal in aanmerking voor (gedeeltelijke) vergoedingen.

Er zijn enorm veel soorten verzekeringen en ook de bijbehorende vergoedingen veranderen per jaar, dat wij hier niet specifiek vermelden wie welk bedrag vergoedt. Wij raden aan hiervoor je polis te raadplegen en/of contact op te nemen met je eigen zorgverzekeraar of verzekeringsagent.

Klik op dit overzicht voor de vergoedingen van verzekeraars 2017: Vergoedingen overzicht.