Hypnotherapie Nederland

Fysiotherapie om stress te bestrijden

Geplaatst op

Stress kan een belangrijke oorzaak zijn van rugklachten. Onze fysiotherapeuten bij MoveWell zien dagelijks patiënten waarin stress één van de oorzaken is van de klachten. Fysiotherapie kan effectief zijn in het aanpakken van deze klachten. Maak een afspraak bij ons centrum in Hilversum en ervaar de verandering.

Wat is stress?

Bij stress produceert ons lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen zorgen voor een verhoogde spierspanning en kunnen leiden tot spierspanning en stijfheid in de rug, wat kan resulteren in rugpijn.

Daarnaast kan stress ervoor zorgen dat we minder goed letten op onze houding en bewegingen. We zijn dan geneigd om onze rug te belasten door bijvoorbeeld langdurig in dezelfde houding te zitten of te staan, of door zwaar te tillen zonder de juiste techniek te gebruiken. Dit kan leiden tot overbelasting van de rugspieren en -gewrichten, met als gevolg rugklachten.

Stress kan ook indirect bijdragen aan rugklachten door een verminderd immuunsysteem en een verhoogde gevoeligheid voor ontstekingen. Dit kan leiden tot ontstekingen in de spieren en gewrichten van de rug, wat kan resulteren in pijn en stijfheid.

Het is daarom belangrijk om stress te verminderen en aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl om rugklachten te voorkomen of te verminderen.

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn klachten waarbij er een verband bestaat tussen lichamelijke symptomen en psychische factoren. Deze klachten kunnen zich uiten in bijvoorbeeld hoofdpijn, maag- en darmklachten, rugpijn en vermoeidheid. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en te zoeken naar een passende behandeling. Een behandeling door zowel een fysiotherapeut als een psycholoog kan hierbij helpen.

Wat doet de fysio?

Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van lichamelijke klachten en kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de fysieke conditie. Bij psychosomatische klachten, zoals bij stress kan een fysiotherapeut onder andere gebruik maken van ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en fysieke therapie om de klachten te verminderen. Door middel van fysieke therapie kan de fysiotherapeut bijvoorbeeld de spieren en gewrichten behandelen, wat kan helpen bij klachten zoals rugpijn.

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog is gespecialiseerd in het behandelen van psychische klachten en kan helpen bij het verminderen van stress, angst en andere psychische factoren die bijdragen aan psychosomatische klachten. De psycholoog kan onder andere gebruik maken van cognitieve gedragstherapie, waarbij de gedachten en overtuigingen die bijdragen aan de klachten worden aangepakt. Ook kan de psycholoog ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en andere psychotherapeutische interventies inzetten om de klachten te verminderen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat psychosomatische klachten vaak een combinatie zijn van lichamelijke en psychische factoren en dat een geïntegreerde aanpak hierbij het meest effectief is. Door de klachten vanuit zowel een fysiek als een psychologisch perspectief te benaderen, kunnen zowel de lichamelijke als psychische factoren die bijdragen aan de klachten worden behandeld.

Combinatie aanpak kan ook helpen!

Een behandeling door zowel een fysiotherapeut als een psycholoog kan daarom een zeer effectieve aanpak zijn bij psychosomatische klachten. Door een geïntegreerde aanpak kunnen de klachten worden verminderd en kan er worden gewerkt aan een duurzame oplossing voor de klachten. Aarzel daarom niet om contact op te nemen met zowel een fysiotherapeut als een psycholoog als je last hebt van psychosomatische klachten. Samen kunnen zij je helpen om van de klachten af te komen.

Kijkende naar deze website is hypnotherapie ook een valide reden om psychosomatische klachten aan te pakken. De fysiotherapeut kan wederom een aanvulling zijn.

Over ons

We nemen graag interessante onderwerpen met je door over alternatieve therapieën.

Contactgegevens

Via info @ hypnotherapienederland.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden