Geplaatst op
Rugpijn. Bijna iedereen ervaart het weleens. Meestal is het onschuldig en verdwijnt het vanzelf. Maar wat als de pijn extreem is en je dagelijks leven beïnvloedt? Dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en passende hulp te zoeken. In deze blog bespreken we enkele veelvoorkomende oorzaken van extreme rugklachten en reiken we je handvatten om hiermee om te gaan.
Veel voorkomende rugklachten
Rugklachten kunnen veel onderliggende en medische redenen hebben. Om je leven een stuk prettiger te maken is het belangrijk om eerst na te gaan bij welke extreme rugklachten je in elk geval altijd actie moet ondernemen. Laten we eens kijken welke soorten rugklachten ondersteuning nodig hebben.
Chronische rugpijn – Pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt, wordt chronische rugpijn genoemd. Dit kan een grote impact hebben op je kwaliteit van leven. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de pijn te verminderen en je bewegingsvrijheid te vergroten.
Artrose in de rug – Artrose is een slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. In de ruggenwervelkolom kan dit leiden tot pijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Behandeling richt zich op pijnverlichting en het verbeteren van je functioneren.
Hernia – Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf, die druk kan geven op zenuwen. Dit kan leiden tot hevige pijn, uitstraling naar de benen en tintelingen of doofheid. In sommige gevallen is een operatie nodig.
Discopathie lage rug – Discopathie is een beschadiging van de tussenwervelschijf, die verschillende klachten kan veroorzaken, zoals pijn, uitstraling naar de benen en krachtsverlies. Fysiotherapie en pijnmedicatie kunnen verlichting bieden.
Osteoporose – Osteoporose is een aandoening waarbij de botdichtheid afneemt, waardoor botten brozer worden en er een verhoogd risico is op breuken. In de ruggenwervelkolom kan dit leiden tot pijnlijke inzakkingen van wervels. Medicatie en leefstijl maatregelen kunnen verdere botverlies tegengaan.
Hulpmiddelen tegen extreme rugklachten
Naast gerichte behandelingen van de oorzaak, zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen om met rugklachten om te gaan:
- De juiste houding: Een goede houding is essentieel om rugklachten te voorkomen en te verminderen. Fysiotherapie kan je helpen om je houding te verbeteren en oefeningen te leren die je rugspieren versterken.
- Fysiotherapie: Fysiotherapie is een bewezen effectieve behandeling voor rugklachten. De fysiotherapeut kan je gerichte oefeningen en behandelingen geven om pijn te verminderen, je bewegingsvrijheid te vergroten en je rugspieren te versterken.
- Rugbrace: Een rugbrace kan extra ondersteuning en stabilisatie bieden aan je rug. Dit kan nuttig zijn bij acute pijnklachten of na een operatie. Bij Mijn Brace kun ze je voorzien van de juiste rugbrace op maat en advies geven over hoe je hiermee om moet gaan.
- Medicatie: Pijnmedicatie kan pijn en ontsteking verminderen. Gebruik medicatie altijd volgens de voorschriften van je arts.
- Operatie: In sommige gevallen, zoals bij een ernstige hernia of een instabiele wervelkolom, kan een operatie nodig zijn.
Tot slot
Extreme rugklachten kunnen je leven behoorlijk beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende oorzaken en behandelingen mogelijk. Door de oorzaak van je klachten te achterhalen en passende hulp te zoeken, kun je de pijn verminderen, je bewegingsvrijheid vergroten en je kwaliteit van leven verbeteren. Onthoud: je hoeft niet met pijn te leven. Maak een afspraak met je huisarts om je rugklachten te bespreken en samen een behandelplan op te stellen.
Zoek je meer informatie over rugklachten of wil je een afspraak maken voor een rugbrace? Bezoek dan de website van www.mijnbrace.nl.