Geplaatst op
Als hardwerkende professional ben je waarschijnlijk gewend aan een hectische levensstijl, waarin deadlines en projecten elkaar snel opvolgen. In deze drukte schiet het welzijn van je eigen lichaam er weleens bij in. Daarom is het van onschatbare waarde dat werkgevers periodieke medische keuringen (PMO’s) aanbieden, hoewel het belangrijk is te weten dat je als werknemer niet verplicht bent deze keuring te ondergaan. Laten we eens stilstaan bij de waarde van een PMO en hoe het je kan helpen je gezondheid op peil te houden.
Check up
Een PMO is als een check-up voor je lichaam, vergelijkbaar met hoe je regelmatig je auto naar de garage brengt voor een onderhoudsbeurt. Het geeft inzicht in je gezondheid en detecteert eventuele problemen in een vroeg stadium, nog voordat ze ernstig worden. Deze proactieve benadering van gezondheidszorg kan niet alleen ziekten voorkomen, maar ook de algehele productiviteit op de werkvloer verhogen. Wel goed om te weten dat niet iedereen behoefte heeft aan deze informatie. Het blijft dus een persoonlijke keuze.
PMO weigeren
Als werknemer heb je het recht hebt om een PMO te weigeren. Het is immers medische informatie waar jij als enige zeggenschap over hebt. Een andere manier om de zaak te bekijken, is het te zien als een investering in je gezondheid. Ook zal een PMO, in sommige gevallen, zoals wanneer je met gevaarlijke stoffen werkt of boven de 50 jaar bent en actief bent in sectoren zoals bouw- of tuinbouw, voor extra veiligheid op de werkvloer kunnen zorgen. Dit zijn sectoren waar gezondheidsrisico’s groter kunnen zijn. In sommige situaties is de werknemer verplicht om aan een PMO mee te werken, bijvoorbeeld wanneer je beroep bepaalde eisen aan je gezondheid stelt. Denk daarbij aan brandweer of de ambulancezorg.
Gezondheid en preventie
Het voordeel van een PMO reikt verder dan alleen de werkplek. Het biedt werknemers de mogelijkheid om bewust te worden van hun gezondheid, te werken aan preventie en te genieten van een betere levenskwaliteit. Het kan ook helpen bij het verminderen van ziekteverzuim, wat weer gunstig is voor zowel de werknemer als de werkgever. De vraag die bij dit soort vraagstukken wel steeds speelt is, in hoeverre treedt de werkgever hier in de persoonlijke levenssfeer van de werknemer. En het is goed om ook steeds voor dit laatste een oog te hebben, om zo ook de autonomie van de werknemer te kunnen beschermen.
Conclusie
Hoewel je als werknemer niet verplicht bent een PMO te ondergaan, kan deze periodieke medische keuring grote betekenis hebben. Het is een kans om proactief te investeren in je gezondheid en welzijn. Daarbij zorg je in bepaalde gevallen voor meer veiligheid op de werkvloer. Je werkgever is verplicht om je een PMO onderzoek kosteloos aan te bieden.